Ett sätt som vi utökar språket är genom att sätta ihop ord. Vi tar en dator och en högtalare och sätter ihop det och så har vi ett helt nytt begrepp:
datorhögtalare. På det här sättet har vi oändliga möjligheter att utöka språket i takt med att nya saker upptäcks eller uppfinns. Smidigt och bra! Det är dessutom roligt och det uppmuntrar till språklig innovation. Titta bara på det här exemplet från en svensk nättidning:

Jag är ganska säker på att jag aldrig hade hört ordet hissman innan jag läste den här artikeln. Och jag är jättenyfiken på hur den som skrev artikeln tänkte? Varför valde skribenten just ordet hissman? Det får jag troligtvis
aldrig veta. Kanske var det ett medvetet val och skribenten tyckte att det var roligt att variera sig lite, kanske var det tidspress och det var ordet hissman som kom upp först i skribentens medvetande. Anledningen spelar egentligen ingen roll, resultatet däremot är fantastiskt eftersom det visar språkets storhet! Vi kan skapa vad som helst!

Trots det måste den språkliga innovationen tyvärr problematiseras lite. Eftersom hissman är ett nytt ord blir det svårtolkat. Det måste förklaras. En hissman skulle till exempel kunna vara en hissreparatör, en man som gillar att åka hiss eller en man som ser ut som en hiss. Och i den här texten ser man att skribenten inser detta och förklarar genom att lägga till en underrubrik.

Trots att det är lite svårt så tycker jag att initiativet ska hyllas. Det är roligt att leka lite med språket och att inte vara så rädd för att testa nya saker.
Hissman kanske så småningom kommer in i svenska språket som ett
vedertaget begrepp. Vem vet? Det gäller dock att vara varsam med var
man gör sina utsvävningar och att komma ihåg att förklara sig när man hittar på nya ord. Och om man har en stor och bred målgrupp så är det extra bra att tänka på att vara lite tydligare i sin kommunikation.